Implantologija odnosno implantoprotetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenog zuba ili zubi ugradnjom dentalnog implantata. Dentalni implantat je titanski nadomjestak koji se kirurškim putem ugraduje u koštano tkivo bilo gornje ili donje celjusti, te služi kao zamjena prirodnom korjenu odnosno kao nosac buduceg protetskog nadomjestka.

Sam proces ugradnje implantata je potpuno bezbolan i vrši se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje implantata potrebno je pricekati period oseointegracije koji traje tri do cetiri mjeseca te se može pristupiti protetskoj opskrbi odnosno završetku terapije. Završetkom terapije pacijent ovisno o indikaciji može dobiti fiksni protetski nadomjestak odnosno mobilnu protezu ucvršcenu na ugradenim implantatima. Suvremeni materijali od kojih je moguce izraditi fiksni nadomjestak su metal-keramika, cirkon-keramika i press-keramika. Metal-keramika je najucestaliji izbor koji osigurava vrlo dobra estetska svojstva dok cirkon-keramika i press-keramika zbog bezmetalnih osnova daju izuzetne rezultate.

Treba naglasiti da implantat osigurava najoptimalniji prijenos žvacnih sila na okolnu kost te kao takav bitno usporava atrofiju odnosno gubitak okolne kosti na mjestu izvadenog zuba. Ugradnja dentalnog implantata danas je jedan od najsigurnijih terapijskih postupaka u dentalnoj medicini sa stopom uspješnosti izmedu 95 i 98%.

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja zubi, odnosno ispravljanjem medusobnog odnosa gornje i donje celjusti. Ispravljanje se vrši izradom orodonskog aparata koji može biti fiksni ili mobilni ovisno o indikaciji.

Najucinkovitiji nacin ispravljanja ortodontske anomalije je fiksna ortodontska terapija koja se provodi postavljanjem ortodontskih bravica na zube te postavljanjem luka koji dovodi zube u pravilan položaj.

Pozitivne strane ortodontske terapije su brojne te ona nije danas više luksuz vec potreba,a ukljucuju pravilan postav zubi što se odražava na estetici osmjeha i lica, funkcionalna poboljšanja koja garantiraju uravnotežen zagriz, što je pretpostavka zdravlja potpornog aparata zuba i cijelog žvacnog sustava. Nema dobnog ogranicenja za ortodontsku terapiju.

Estetika u dentalnoj medicini je usko vezana uz razvoj tehnologije te se danas mikroinvazivnim terapijskim metodama mogu postici izuzetni estetski rezultati. Kao takva obuhvaca interdisciplinarni pristup terapijskom djelovanju uz usku poveznost doktora dentalne medicine raznih specijalnosti i dentalnog tehnicara koji individualiziranim pristupom kreiraju lijep i zdrav osmjeh.

Nerjetko su danas pacijenti nezadovoljni estetskim izgledom svojih zubi bilo da se radi o diskoloraciji zubi, karijesnim lezijama, neadekvatnom obliku ili položaju zuba.Tada se pristupa raznim terapijskim zahvatima u svrhu postizanja optimalnog estetskog ucinka.

  Izbjeljivanje zuba

  postupak je kojim se uklanjaju različite pigmentacije, odnosno diskoloracije zuba koje nastaju bilo zbog pušenja, prekomjerne konzumacije kave, crnog vina, prijašnje neadekvatne terapije… Sam je zahvat potpuno siguran i ne oštećuje tvrdo zubno tkivo. Provodi se u ordinaciji tako da se zubi premažu gelom vodikova peroksida i osvjetljavaju posebnim svjetlom za izbjeljivanje. Cijeli proces traje oko 60 minuta te se, ovisno o uzroku diskoloracije zuba, može postići i do nekoliko nijansi svjetlija boja. Postignuta se nijansa zadržava nekoliko godina.

  Keramičke ljuskice

  su protetski nadomjesci kojima se ispravljaju položaj, diskoloracija, oštećenje ili istrošenost zuba, a izrađuju se minimalno invazivnim metodama pri kojima se prebrusi samo vidljiva ploha zuba. Upravo zbog iznimnih estetskih prednosti te zbog minimalnog brušenja zuba danas su najčešće birani postupak pri uklanjanju navedenih nedostataka.

  Potpune keramičke krunice

  izrađuju se kod opsežnijih promjena na zubu ili većega gubitka tvrdoga zubnog tkiva, a njima se također može postići zavidan estetski učinak i povratiti izgubljena funkcija. Zbog svoje bezmetalne osnove optičke karakteristike takve krunice vrlo su slične prirodnom zubu pa je izgled besprijekoran.

  Kompozitni (bijeli) ispuni

  danas su iz kliničke primjene gotovo sasvim istisnuli amalgamske ispune a mogu se izraditi tako da vjerno oponašaju morfologiju i izgled zdravog zuba. Prednosti nad drugim vrstama ispuna prelaze estetske jer su kompozitni ispuni svojim mehaničkim i adhezijskim svojstvima daleko najbolji.


Web design by: -Pst!
Interior design by: Arching